webfelso

 

 főoldal

Szomjazik a világ a NŐI energiákra. Napjainkban sajnos nagyon kevés a harmónikus párkapcsolatok száma. Hiszem, hogy a kapcsolatok tudatosan új minőségbe hozhatóak. Ezért fontos, hogy MI NŐK ismét Önmagunkra ébredjünk és kibontakoztassuk s megéljük varázslatos lényünket. Merjünk ragyogni és teljesnek lenni és emelni a Társunkat! Előbb azonban be kell gyógyítanunk sebeinket. Fel kell vennünk újból a kapcsolatot ÖnMAGunkkal és használnunk kell azokat a női bölcsességeket, melyek ősidők óta bennünk szunnyadnak. 
Ez az oldal Neked szól, ha Nőként ÖnMAGaddal és a PÁRODDAL való kapcsolatodat TUDATOSAN szeretnéd megjavítani.

 


Női-Férfi gondolkodás közötti különbség

Segítség! Nem értjük EGY-MÁST!

 

Mi nők azt várjuk a férfiaktól, hogy ugyanúgy kommunikáljanak, érezzenek, mint mi. Ezzel szemben a férfiak azt várják tőlünk, hogy hozzájuk hasonlóan gondolkozzunk és reagáljunk a különböző dolgokra, történésekre. A két nem közötti különbség figyelmen kívül hagyása, felesleges indulatokhoz, félreértésekhez, csalódottsághoz és a kapcsolat mélypontjához vezet.

Meg kell tanulnunk ezért  egymás nyelvén beszélni, hogy a közöttünk lévő szakadékot betemethessük.

A nő gyakran érzi úgy, hogy a párja nem szereti őt kellőképpen. Miért nem mutatja ki jobban? Miért felejti el a házassági évfordulót?

A férfi nehezebben adja a kötődését és hosszabb időre van hozzá szüksége. A nő szenved attól, hogy a másik nem telefonál, nem küld sms-t, miközben a férfi nem is gondolja, hogy a nő számára ez fontos. Ennek az az oka, hogy másképp fejlődünk érzelmileg és más nyelvet beszélünk.

Az agykutatók szerint a női agy a férfinál jóval élénkebb riadójelzéssel reagál a párkapcsolati konfliktusokra. Ilyenkor lényegesen esik a szerotonin, a dopamin, valamint a kapcsolati hormonnak számító oxitocin szintje, emelkedik viszont a kortizol nevű stresszhormoné. Ez a hormonális változás szorongásos fantáziákat vált ki, a nő azt hiszi, a párja el fogja hagyni. A férfi önértékelésének alapja főként az a képessége, hogy megőrizze függetlenségét, míg a nőé az, hogy képes bizalomteli kapcsolatok fenntartására. A női  számára a legnagyobb stresszfaktort az a félelem jelenti, hogy elveszít egy létfontosságú támogatást nyújtó, szoros kapcsolatot.

Sok párkapcsolati feszültség forrása az is, hogy a férfiak nem szeretnek vagy nem tudnak beszélni az érzéseikről. 

 A kommunikációért felelős idegsejtkapcsolatok kialakulását elősegíti a női nemi hormon, az ösztrogén is, ezért a lányok már kiskorukban beszédesebbek a fiúknál. A férfi nemi hormon, a tesztoszteron viszont csökkenti a beszélgetés utáni vágyat.

A férfiagyban jóval nagyobb a cselekvésért és az agresszióért felelős terület, ezért ők inkább a tettek, nem a szavak emberei.

A női agyban nagyobb méretű a hippokampusz, amely egyfelől az érzelmek keletkezésében játszik főszerepet,  ez az agyterület aktivizálja a nők érzelmi emlékezőképességét is. Ez is oka annak, hogy a nők sokkal jobban képesek kifejezni az érzéseiket. 

Ha a férfi megtanulja elmondani az érzéseit, a nő pedig célozgatás és sértődés helyett nyíltan kommunikál, egyre gyakorlottabbá válnak, és kialakul közöttük a valódi megértés. Ne felejtsük el, hogy a  férfi nem gondolatolvasó!

A nőknél több az összeköttetés a két agyfélteke között, tehát nagyobb az információcsere lehetősége, jobb a kifejezőkészség és folyékonyabb a beszéd. 

Alapvető különbség, hogy a  férfiak számára a dolgok, tárgyak, az elméletek és a hatalom a fontos, a nők számára az emberek, az erkölcsi értékek és a kapcsolatok.


A férfiak szexet akarnak, a nők kapcsolatot, romantikát, a férfiakat a test ejti rabul, a nőket pedig a szerelem.

A nő a kapcsolatot helyezi előtérbe, a férfi pedig a teljesítményt.
A férfiaknak a hatalom, a profit a függetlenség a fontos, a nők többre becsülik az érdekes tapasztalatokat és a társadalomnak nyújtott szolgálatokat.

A férfiak szeretik a versenyt, a műszaki újdonságokat és elveket, a presztízst, a hatalmat, a dominanciát és az önállóságot, miközben a nők többre becsülik az emberi kapcsolatokat és a biztonságot.

 A férfiak többsége gyakorlatias, ambiciózus, határozott, versenyképes, kritikus szellemű és hidegfejű akar lenni. Ugyanakkor a nők a kedvességet, gyengédséget,  az együttérzést és a nagylelkűséget tartják fontosnak.

A férfi önértékelésének alapja, hogy megőrizze függetlenségét, miközben a nő attól nőies, ha mély, bizalmi kapcsolatot alakíthat ki és tarthat fenn. 

 

 tombstonke 1

 

A férfiak gondolkodása és cselekedetei a probléma-megoldást helyezik a középpontba. A nők ezzel szemben szeretik a problémákat hosszan elemezni, többször átbeszélni, a problémával kapcsolatos érzelmeiket kifejezni. Folyamatközpontúan, probléma-elemző módon gondolkodnak. Így tehát miközben a nő szeretné több oldalról átbeszélni a kérdést, sokszor anélkül, hogy megoldást keresne – hiszen csak érzéseit szeretné megfogalmazni – a férfi erre tanácsokat ad, gyors és azonnali megoldási lehetőségek felvázolásával zárja rövidre a beszélgetést. Amikor a nő empátiát vár, a férfi úgy érzékeli, hogy problémamegoldást várnak tőle, ráadásul a nő úgy tűnik soha nem tér végre a lényegre. A nőnek rosszul esik, hogy „nem hallgatják meg” és kioktatják, miközben a férfi úgy érzi, hogy azzal gondoskodik a nőről, hogy megoldja a problémáit.

A férfi ne próbálja megváltoztatni a nő zaklatott hangulatát, azzal, hogy mindent tudás szakértőjeként, azonnal megoldásokkal bombázza.


A férfiak az egész nap felhalmozódott stresszt alapvetően egyedül tudják feldolgozni
: magába zárkóznak, visszavonulva a lelkükbe. Nem beszél arról, ami zavarja, megpróbálja egyedül megtalálni rá a megoldást.  Amikor a férfi hallgat, akkor a nő gyakran úgy érzi, hogy már nem is szeretik. Mert a nők alapvetően a kommunikációval éreztetik szeretetüket, és a napi feszültséget beszélgetéssel, panaszkodással, a történtek elmesélésével vezetik le. Attól lesz jobban, hogy apró részletességgel kibeszéli a problémáját. 

 A férfi nem szereti a nő tökéletesítési törekvéseit, mely során folyamatosan megakarja őt változtatni. Kéretlen tanácsai azt az üzenetet küldik felé, hogy nem hiszi a nő, hogy egyedül is képes megoldani a helyzetet. A gyengeség jelének minősül, ha segítséget kér, amikor egyedül is képes lenne megoldani a problémát. Ha azonban tényleg segítségre szorul, akkor bölcsességről árulkodik, ha megkérdez valakit. A férfi elsősorban teljesítményorientált. Arra van szüksége, hogy a társa elfogadja a valódi lényét, szeresse és támogassa, és ne akarja folyamatosan megváltoztatni, és rámutatni a hibáira.

A nő ezért ne akarja a férfi viselkedését folyamatosan megváltoztatni azzal, hogy kéretlenül tanácsokkal látja el és kritizálja. Ha ilyenkor a férfi visszautasítja a tanácsokat, a nő tévesen úgy érezheti, hogy ő lett elutasítva, hogy semmibe veszi, nem tiszteli eléggé a párja. Ha megtanulunk a férfi nyelvén beszélni, akkor megértjük, hogy kéretlen tanácsács helyett, az érzéseinkről és  a szükségleteinkről beszéljünk neki, információkat szolgáltatva neki, vagy megkérve valamire.

Meg kell tanulni a nőnek és  férfinak közös nyelvet beszélni, hogy megbántások és egymásra rakott sérelmek helyett a béke, megértés költözzön be a kapcsolatukba!

IRATKOZZ FEL: a heti HASZNOS NŐISÉG és PÁRKAPCSOLAT témájú tanácsadó hírlevélre.

E. Colour Rendezvények - 2014       Nők Tudatosan - 2017